Napajedelské klávesy


Společnost přátel ZUŠ R. Firkušného Napajedla
pořádala "Napajedelské klávesy" - Krajskou soutěž ve hře na elektronické klávesové nástroje, Zlínský kraj.
Podrobné informace včetně výsledků: zde

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Soutěž "NAPAJEDELSKÉ  KLÁVESY"

(Napajedelské noviny 01/2009)

    V pátek 5.12 se do naší ZUŠ R. Firkušného sjelo 52 soutěžících v oboru hra na elektronické klávesové nástroje. Doprovázeli je učitelé a rodiče. Přijeli ze šestnácti základních uměleckých škol z celého Zlínského kraje, aby předvedli hru na klávesy - keyboard. Rozděleni do sedmi kategorií měli povinnost předvést skladbu bez automatického doprovodu a další skladby, které co nejlépe vystihly možnosti nástroje.

   Keyboard je klávesový nástroj s mnoha volitelnými funkcemi. Podle libosti může hrát jako klavír, ale i varhany, housle, kytara, flétna a desítky dalších hudebních nástrojů. Podle charakteru skladby si lze zvolit k melodii z obrovského množství doprovodů v různých stylech - bigbeat, walz, pop, polka, swing atd. Děti se učí klávesové technice, ale i schopnosti zvolit správný styl nebo nástroj. Zdánlivě dokáže keyboard hrát skoro sám. Pravda je však taková, že kdo se chce na něj naučit pořádně hrát, musí pilně cvičit jako na jakýkoli jiný nástroj. A kdo nemá smysl pro rytmu, je ztracen, protože automatické rytmické doprovody jsou neúprosné, nedovolí zaváhání.

   ZUŠ R. Firkušného Napajedla reprezentovalo 9 soutěžících. Nejlépe se umístila - ve zlatém pásmu - žákyně paní učitelky Petry Strašákové Marika ZAPLETALOVÁ v kategorii nejmladších soutěžících. Gratulace patří i sedmi dalším dětem, které získaly stříbro a bronz.

                                                                L. Hanáčková