Akordeony

Akordeon je hudební nástroj, který mnohdy svou objemností odradí rodiče, váhající mezi hrou na něj a jiný nástroj. Zdá se pro děti příliš těžký a velký. V naší škole však mají možnost zapůjčit si různě velké nástroje, vyhovující vzrůstu dítěte. Akordeonová literatura je bohatá a umožňuje čerpat z různých slohových období nebo z pokladnice lidových písní; obsáhlý je taneční repertoár včetně moderních skladeb. Hrou na akordeon lze vyjádřit širokou škálu nálad a pocitů, pohladit i rozbouřit emoce. 

V naší ZUŠ vyučuje akordeon paní učitelka Petra Strašáková

AkordeonAkordeon

Paní učitelka Petra Strašáková se svými žáky - Veronikou Kovalčíkovou a Josefem Sentlem.

 

Krajské kolo, 27.3.2008, Rožnov pod Radhoštěm

Akordeonový soubor: 1. místo

Veronika Kovalčíková: 1. místo s postupem do ústředního kola v Teplicích

Jomáš Harník, Jana Hlaváčková, Martin Švanda: 2. místa

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------
Výsledky školního kola Národní soutěže ZUŠ
ve hře na akordeon 2007/2008


Zlaté pásmo s postupem do okresního kola soutěže:
Jonáš Harník, Martin Švanda,
Jana Hlaváčková, Veronika Kovalčíková
Akordeonový orchestr
V okresním kole uspěli všichni soutěžící včetně souboru a postupují do kola krajského v Rožnově pod Radhoštěm, 27. 4. 2008 ! Přejeme mnoho úspěchů!

Zlaté pásmo:
Kateřina Polášková, Kateřina Klofáčová

Stříbrné pásmo:
Dagmar Ježová, Josef Sentl, Lenka Zavadilová,
Kateřina Hlaváčková, Monika Šlajferčíková, Jiří Kadlík

Bronzové pásmo:
Tomáš Zavadil, Anna Gajdošíková

GRATULUJEME!
----------------------------------------------------------------------------------------------------



AKORDEONOVÝ SEMINÁŘ - 19. 10. 2007, 9.30 - 16.00 hodin

Program:   

  •  9. 30 - 12. 30 hod. - profesor Pražské konzervatoře Ladislav Horák přednášel o nových metodách a postupech při výuce na akordeon; součástí semináře byla nabídka notového materiálu s možností zakoupení
  • 13.30 - 14. 00 hod. - krajská metodička Milada Grimová podala informace o organizaci celostátní soutěže ZUŠ ve hře na akordeon
  • 14. 00 - 15. 00 - proběhla prezentace firmy  AKORDEON SERVIS prostřednictvím pana Zdeňka Koutného, Hořovice, spojená s ukázkami nových nástrojů
  • 15. 00 - 16. 00 hod. se uskutečnil koncert posluchačů 4. ročníku Pražské konzervatoře DUO ATREID: Pavel Kačer (klarinet), Jiří Lukeš (akordeon)

Seminář byl hodnocen přítomnými pedagogy velmi dobře. Koncert měl velký úspěch i u rodičů s dětmi, kteří si přišli poslechnout netradiční seskupení dvou nástrojů, jež v dokonalé symbióze interpretovaly díla moderních skladatelů: Laburdy, Angelise, Przybylskiho, Lukeše, Piazzolly, Semjonova a Bartóka.

Seminář byl akreditovaný MŠMT ČR.

Zorganizovala jej paní učitelka Petra Strašáková.

SeminářInformační panel pro zúčastněné

 

Ladislav Horák (1966) Absolvent Pražské konzervatoře a Západočeské unIverzity v Plzni, působí na Pražské konzervatoři. Laureát mnoha soutěží (Hořovice, Španělsko, Itálie ...). Nahrává v České televizi i rozhlase včetně televizí zahraničních. Je člen několika komorních seskupení - TRIO ACCORDO, PIAZZOLLA SOLOISTIS, BONA FIDE; spolupracuje s mnoha předními umělci a orchestry (např. FOK, Moravská filharmonie atd.). Pedagogicky působí v bavorském Regenu, přednáší na ROYAL MUSIC ACADEMY v Dánsku, dále na akademiích v Polsku, Andoře, Itálii. Je uměleckým vedoucím festivalu AKORDEON FORUM Hořovice a EVROPSKÉHO FESTIVALU v Praze. Je také předsedou Společnosti českých akordeonistů, spolumajitel hudebního vydavatelství EDITION RONDO PRAGUE, porotce v mezinárodních soutěžích, člen dramaturgické rady festivalu V. Talicha v Berouně, zakladatel česko-německého festivalu NOVÁ HUDBA NA DRUHOU.