.....................................................................................................

Úspěch v krajském kole!!!

RENÉE BERNATÍKOVÁ ZÍSKALA VE SVÉ KATEGORII 1.místo!

Gratuluje Renečce i paní učitelce Ivě kosové, děkujeme za výbornou reprezentaci školy a věříme, že se jim bude dařit i nadále.

.......................................................................................................

Výsledky okresního kola

Renéé Bernatíková - 1. místo s postupem do krajského kola, žákyně pí. uč. Ivy Kosové

Barbora Macíková - 2. místo - paní učitelka Lenka Květáková

Ivona Hiršová - 3. místo - paní učitelka Lenka Květáková

Gabriela Šímová - 3. místo - paní učitelka Iva Kosová

----------------------------------------------------------------------------------------------------

 

ŠKOLNÍ KOLO CELOSTÁTNÍ SOUTĚŽE VE HŘE NA KLAVÍR - 16. 1. 2008

 

Soutěže se zúčastnilo 27 klavíristů od 7 do 16ti let ze tříd pí. učitelek Lenky Květákové a Ivy Kosové. Soutěžící se umístili takto:

  • bronzové pásmo - Jiří Mikoška, Petr Adamčík, Adam Bičan, Kateřina Kozmíková, Tereza Maňasová, Eliška Boráková
  • stříbrné pásmo - Marika Hradilová, Šárka Polášková, Tereza Horňáková, Alžběta Sentlová, Aneta Janečková, Helena Mikošková, Sabina Presová, Petra Špetlová, Adéla Blablová, Zuzana Čevorová
  • zlaté pásmo - Lucie Bergerová, Tereza Hladilová, Kateřina Holubová, Kristýna Žáková, Tereza Lapčíková, Barbora Vanderková, Anna Stuchlíková

 

zlaté pásmo s postupem do okresního kola - Renée Bernatíková  ( 1.r.)

                                                                       Gabriela Šímová ( 2.r.)

                                                                        Ivona Hiršová ( 4.r.)

                                                                        Barbora Macíková ( 2.r./II.st.)

Blahopřejeme všem dětem k hezkým výkonům v soutěži a postupujícím přejeme mnoho štěstí v okresním kole soutěže, která se bude konat 12. - 13. února v ZUŠ Malenovice.

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Vítězové postupující do okresního kola:

Renée BernatíkováRenée Bernatíková
Gabriela ŠímováGabriela Šímová
Ivona HiršováIvona Hiršová
Barbora MacíkováBarbora Macíková

...a poslední foto soutěže...

Předávání diplomů
Poslední foto soutěže






POTĚŠENÍ NEJEN PRO KLAVÍRISTY

Začátek nového školního roku 2006/2007 přinesl zvláště našim klavíristům a všem příznivcům klavírního umění milé překvapení: nové klavírní křídlo z dílny společnosti „Bohemia Piano“ v Hradci Králové.

Továrna v Hradci Králové

Bývaly časy, kdy bylo možné piano najít téměř v každé domácnosti. Jeho široké uplatnění jako nástroje doprovodného, sólového či vedoucího orchestr, pomůcky skladatele nebo prostě jako krásného kusu nábytku jej staví do nepřekonatelného postavení mezi ostatními nástroji. K tomu přispívá i tvrzení, že každý je schopný zahrát na piano aspoň něco. Piano tak zůstává oblíbeným nástrojem od pozoruhodného návrhu italského výrobce cembal B.Cristoforiho v devadesátých letech 17. století až do dnešních dní.

Historický klavír

V moderní době, kdy o chvíle volného času usiluje tolik jiných aktivit, může kvalitní klavír nabídnout potenciálnímu hudebníkovi uspokojivou motivaci
k tomu, aby obětoval potřebný čas ke cvičení na nástroj. Piano se stovkami skrytých pohyblivých částí je - přes pevnou konstrukci - relativně citlivým nástrojem. A čím krásnější je jeho tón, tím větší je chuť naučit se jej také ovládat.

Skryté části klavíruSkryté části klavíru

Obchody s klavíry mají pro řadu lidí jakési kouzlo: jeden nádherně vyleštěný klavír vedle druhého, klávesy září, zvou kolemjdoucího, aby se zastavil a zkusil jejich jedinečný zvuk. Koupě klavíru může být různým zážitkem. Jistě je tu skutečnost nákladné koupě. Je tu však také významný závazek, vyžadující pečlivý výběr a rozvážení. Ačkoliv v mnoha případech přispějí k rozhodování mezi pianinem a klavírem (křídlem) především prostorové možnosti a cena, každý z nástrojů nabízí individuálním potřebám pianisty něco jiného.
Řada zákazníků zvolí pianino proto, že je nenáročné na prostor. Klavír (křídlo) má delší struny, vynikající mechaniku a jeho horizontální plocha vyhovuje doprovodům a koncertům. Obecně platí, že čím větší je piano, tím plnější je jeho tón a širší jeho dynamické spektrum.

PianinoKřídlo

Všechny tyto hodnoty ospravedlňují větší investice. Koupě nového piana (křídla) znamenala pro naši školu velmi podstatnou investici - v její dosavadní historii snad tu nejvyšší. Všichni ji však spojujeme i s velkými nadějemi. Pro každého správného hudebníka je jistě právě ten jeho hudební nástroj jako milovaný přítel. Každý má své mimořádné postavení. Má ho i ještě novotou dýchající klavírní křídlo JANÁČEK v našem školním sále.
A zde má jedinečnou roli: čeká na dobu, kdy bude moci poskytovat radost a útěchu - vytvářením nádherných zvuků a melodií i svým ještě hezkým zevním vzhledem. Chce být ozdobou nejen našeho hojně navštěvovaného sálu, ale také chce vnášet krásu do našich srdcí. Mějme to na paměti a vždy k němu přistupujme s úctou a péčí.

Klavírní křídlo
Mladí klavíristé u nového nástroje

Vyučující:

  • Veronika Davidová
  • Iva Kosová
  • Lenka Květáková
  • Hana Gajdíková ( od ledna 2008 mateřská dovolená )
  • Jan Prokop
  • Pavol Lieskovský