Hudební tábor

 

Milí táborníci,

přišel listopadový čas, kdy osiřelé pulty táborového orchestru opět žádají, abychom jim dali novou naději a obsadili je šikovnými muzikanty. Těmi, co se osvědčili v letech minulých, nebo novými, které k tomu předurčí jejich hráčská vyspělost. Žádá si to i pan učitel Kunert. Potřebuje totiž vědět, kdo bude v orchestru hrát, aby mohl jednotlivým nástrojům napsat notové party.

Těšíme se na každý tábor, ale tento bude obzvlášť významný. Má totiž patnácté narozeniny!  Navíc v roce 2016 oslaví své šedesáté páté narozeniny i naše umělecká škola! K tomu ještě přidejme informaci, že uplyne právě dvacet pět let od chvíle, kdy jsme získali právo nazývat se Základní uměleckou školou Rudolfa Firkušného... Je jasné, jak významný rok nás čeká. Pojďme si jej užít. A zrovna náš hudební tábor  je k tomu výbornou příležitostí.

Zajímá Vás náplň tábora a co si zahrajete? Tábor má název Expedice 15. Částečně bude písničkovým výletem do táborových let minulých, polovinu programu budou tvořit nové skladby. Určitě se vám budou líbit, vybírali jsme je pečlivě. Repertoár nebude jednoduchý. Čtrnáctkrát jsme to sice pokaždé zvládli, ale vemte si k srdci doporučení: cvičte pilně po celý rok, ať máte na výroční táborový repertoár natrénováno!

Z nehudebního programu zatím nic neprozradím, vše se včas dozvíte. Bude záležet jen na nás všech, zda  se naše Expedice 15 stane zábavnou a napínavou výpravou, na kterou si v budoucnu rádi zavzpomínáme .

                                                                                 Lenka Hanáčková - vedoucí tábora

 

*** 

HUDEBNÍ TÁBORY ZUŠ R. FIRKUŠNÉHO NAPAJEDLA
(článek p. uč. Kosové pro Zlínský deník) 
 

Už čtrnáctiletou tradici mají letní hudební tábory žáků napajedelské umělecké školy Rudolfa Firkušného. Každý rok v červenci pořádá tuto oblíbenou akci Společnost přátel ZUŠ.

Nebylo jednoduché najít prostory, které by vyhovovaly požadavkům muzikantů. Kromě jídelny je potřeba velká místnost pro umístění padesátičlenného orchestru, několik dalších místností pro dělené zkoušky jednotlivých nástrojových sekcí a samozřejmě místo pro hry a soutěže.

Zpočátku táborníci se svými vedoucími jezdili do Čeladné, ale už více než polovina táborů se uskutečnila v Čeložnicích u Kyjova, v rekreačním středisku Relaxx Pastviny.

Od toho jsou prázdniny, aby si děti odpočinuly a nabraly nových sil do dalšího školního roku. Ale co říct o těchto nadšencích, kteří se dobrovolně hlásí o práci a chtějí hrát a učit se nové skladby ve svém volnu? Nezbývá, než je pochválit a ocenit. A že je hudba baví, bylo vidět i na táboře, kdy jim každodenní orchestrální zkoušky byly málo a denně se ještě odpoledne i večer hrálo a zpívalo.

Název letošního tábora zněl Země fantazie. Podobně jako ve filmu Nekonečný příběh, ve kterém se chlapec Bastien prostřednictvím kouzelné knihy dostává do říše fantazie, prožívaly děti z Napajedel svá letní dobrodružství. Po příjezdu se rozdělily do čtyř družin. Dostaly název podle přírodních živlů - oheň, voda, země, vzduch. Celý týden spolu soutěžily, fandily si, ale hlavně každé dopoledne nacvičovaly v orchestru písničky, které jim vybrali jejich letošní vedoucí - Dáša Kaňovská, Petra Strašáková, Lenka Kuběnová, Hana Tomšů, Lenka Slivková - Grebeňová a dvě praktikantky Radka Kaňovská a Nela Stašová. Aranžérem všech skladeb byl pan učitel Saša Kunert a hlavní vedoucí Země fantazie Jitka Amanová. O zdraví dětí na táboře se starala Bětka Zelíková.

Táborníci kromě muzicírování závodili ve vodních radovánkách, plnili štafetové disciplíny na vlastnoručně vyrobených košťatech, předvedli nejbláznivější účesy a prožili den v zemi Pána prstenů. V úterý je navštívil kouzelník se svým vystoupením a živými zvířaty. Zajímavý i poučný byl výlet do zábavného vědeckého parku VIDA v Brně.

Závěrečný karneval hýřil nápady i fantazií dětí, i když by se asi neobešel bez šikovných rukou maminek a babiček.

Výsledky letní práce v Čeložnicích mohli ocenit posluchači na koncertech pro veřejnost 24. 9. 2015 v tělocvičně 2. ZŠ Napajedla. Dopolední 3 koncerty byly určeny napajedelským školákům a odpolední pak rodičům a příznivcům ZUŠ R. Firkušného. Programem provázela Iva Kosová.

A jaké písničky zazněly v podání táborového orchestru pod vedením dirigenta A. Kunerta?

The Neverending story

Saxana

Čert ví proč

Harry Potter

The Addams Family

Dva roky prázdnin

Krotitelé duchů

Lord of the Rings - In Dreams

Irské tance

Adiemus

Čtrnáctý ročník hudebních táborů v Napajedlích skončil. Těšíme se na ročník jubilejní, patnáctý!