Klávesové nástroje - klavíry

 

Klavír je strunný hudební nástroj klávesový. Je sice složitý a náročný, ale velmi rozšířený a oblíbený. Je nepostradatelný na koncertním pódiu, při domácím muzicírování i v hudebním školství.Existuje spousta skladeb pro klavír pro hráče každé pokročilosti a každého stylu - od klasické hudby až po rockovou. I děti, které jsou na svůj věk malé, mohou čerpat hluboké uspokojení, a tedy i motivaci ze zvuků, jež dokážou vyloudit na tak mocném nástroji. 

Vyučující:

  • Iva Kosová
  • Lenka Kuběnová
  • Šárka Trávníčková
  • Lenka Grebeňová
  • Eliška Münsterová

 

 

"Už jako dítě jsem na sobě poznala, jak silně může hudba na člověka působit. A jaksi "na vlastní kůži" stále mohu zažívat to, že umění je hledáním a promítáním lásky ve všech jejích podobách. Nikdy ji asi nepřestaneme potřebovat a nikdy jí nebude dost. Povolání klavírního pedagoga mě vybízí nacházet ji v sobě a učit pak žáky hledat ji v sobě i kolem sebe a sdělovat ji prostřednictvím hudby hrané na klavír. Společně hledat krásu a radost je sice obtížné, ale možné. A i když jsme jen lidé, "o to lepší a šťastnější, oč jsme blíže dobru." Lenka Kuběnová. 

                                                       

Iva Kosová: "Velmi se mi líbí slova pana Rudolfa Firkušného, která byla řečena při příležitosti udělení čestného doktorátu JAMU v roce 1993:

,Vzdělání je sladký plod hořkého kořene. Ona hořkost či trpkost platí pro objem vykonané práce, jež není nikdy snadná a bez obětí času, sebekázně, píle, soustředění. Avšak bez pracovního vypětí není cesta ke vzdělanosti možná. Bez vzdělanosti si dnes nelze představit ani jakoukoliv tvůrčí činnost, včetně tvorby umělecké. Přináší ovšem i radost a uspokojení z díla, pocit, že tvůrčí úsilí nebylo a není marné, ba něco navíc: udržuje mysl mladou a svěží.'

Přiznávám, lepší vyjádření bych těžko hledala. Děkuji Vám, pane Firkušný."