Rudolf Firkušný

Rudolf Firkušnýse narodil 11. února 1912 v Napajedlech.
Po smrti otce roku 1915 se
matka s Rudolfem a jeho sourozenci Marií
a Leopoldem odstěhovali do Brna.
Třetí Rudolf se zde začal učit hrát na klavír.
Od dětství až do dospělosti se na jeho uměleckém růstu podílely takové osobnosti jako Vilém Kurz, Leoš Janáček, Josef Suk nebo Otakar Ostrčil.
V roce 1923 poprvé hrál s Českou filharmonií,
roku 1926 jej poprvé ocenila hudební Vídeň. Následovala šňůra
koncertů a zahraničních turné. Před II. světovou válkou, aby se vyhnul koncertování v Německu, odešel do Francie a poté do USA.
Tam se mu během krátké doby podařilo nemožné – dokázal se prosadit mezi klavírní elitu jako byl Horowitz, Rachmaninov, Rubinštejn atd. Do vlasti se vrátil jako sólista
roku 1946 na Pražské jaro. Politická situace mu znemožnila zůstat, a proto odcestoval zpět do USA. Během dalších čtyřiačtyřiceti let procestoval svět. Svým hluboce procítěným klavírním projevem a virtuozitou si získával posluchače. Měl dar předávat své muzikantské poselství komukoli, i laik poznal, že u klavíru nesedí řadový umělec, ale člověk s podmanivým kouzlem osobnosti. Na koncertní pódia vlasti se vrátil teprve v roce 1990.
Dostalo se mu řady poct a ocenění. Právem. Po celý život byl hrdý na své češství
a vždy propagoval hudbu našich hudebních skladatelů, i když se jeho vlast chovala  k němu odmítavě. Zemřel po boji se zákeřnou nemocí 19. července 1994 ve Staatsburgu, stát New York, v kruhu svých nejbližších.

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Setkání s hudbou - pocta Rudolfu Firkušnému

VII. ročník

Společnost přátel hudby a naše ZUŠ, která nese jméno tohoto významného napajedlského rodáka, uspořádaly tradiční koncert na jeho počest. Hlavním organizátorem byl pan učitel Petr Verbík. Koncertovaly žákyně profesora Ondřeje Hubáčka z Konzervatoře P. J. Vejvanovského Kroměříž.

24. 1. 2007, Klášterní kaple

----------------------------------------------------------------------------------------------------

 

   Taťána a Rudolf Firkušní

   (Napajedelské noviny, únor 2007, L.Hanáčková)

   Rudolf Firkušný, fenomenální český a světový klavírista, byl už před II. světovou válkou donucen opustit svou vlast. Vracel se jen jako host, o kterém se nebylo vhodné zmiňovat v médiích. Navštěvoval maminku a svou sestru Marii Kasíkovou v Přerově.

   Při těchto návštěvách se seznámil s půvabnou maldou ženou Taťánou Nevolovou. Firkušný, zralý muž a světoběžník, a krásná Taťána, která byla o 33 let mladší, se vzali na přerovské radnici v roce 1965. Slavný klavírista našel partnerku, která ho doprovázela na cestách a byla mu velkou oporou. Narodily se jim dvě děti - Veronika a Igor. Oba dodnes mluví dobře česky. Sama Veronika má dvě děti a pracuje v New Yorku, Igor je počítačovým odborníkem v Bostonu.

   Po roce 1989 se Taťána i Rudolf Firkušní několikrát vrátili do vlasti. Navštívili i rodné město Firkušného Napajedla. Přes vysoký věk byl pan Firkušný plný života. Zaskočila jej však zákeřná nemoc a 19. 7. 1994 zemřel.

   Jeho paní jej přežila o 10 let, ale vzhledem ke svému věku zemřela mladá, šedesátiletá. Podle přání jsou manželé pohřbeni na Ústředním hřbitově v Brně.

11. 2. 2007 by se Rudolf Firkušný dožil 95 let.